UniMAP BIOSAFETY & BIOSECURITY COMMITTEE
(UniMAP BBC)

Penubuhan UniMAP BBC

Jawatankuasa Keinstitusian Biokeselamatan (IBC)  Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah didaftarkan dengan Lembaga Biokeselamatan Kebangsaan (LBK) selaras dengan Peraturan 5, Peraturan-Peraturan Biokeselamatan (Kelulusan dan Pemberitahuan) 2010. Sehubungan itu, IBC UniMAP menjalankan peranan seperti yang diterangkan di bawah subperaturan 5(1) iaitu:
  1. Mengadakan panduan bagi penggunaan selamat bioteknologi moden;
  2. Mengawasi pelaksanaan aktiviti yang berhubungan dengan bioteknologi moden yang dijalankan oleh pihak UniMAP;
  3. Mewujudkan dan mengawasi pelaksanaan dasar dan tatacara bagi maksud mengendalikan organisma diubah suai yang hidup; dan
  4. Mengesyorkan kelas Tahap Biokeselamatan bagi aktiviti kegunaan terkawal yang dicadangkan untuk dijalankan dalam premis UniMAP untuk pertimbangan LBK.

Struktur Pengurusan

Keinstitusian Rasmi menyediakan kepimpinan eksekutif dalam pelaksanaan dasar biokeselamatan, piawaian dan prosedur yang terpakai kepada Akta Biokeselamatan 2007 dan peraturan lain yang berkaitan mengenai LMO/rDNA, ejen/bahan berjangkit dan berpotensi berjangkit dan penyelidikan toksin biologi. Keinstitusian Rasmi mesti menubuhkan UniMAP Biosafety and Biosecurity Committee (UniMAP BBC) dan melantik Pegawai Biokeselamatan untuk memastikan bahawa semua peraturan keperluan untuk keselamatan dan keselamatan biologi dipenuhi. Ia mesti juga menyediakan sokongan berterusan untuk keselamatan biologi dan biosekuriti institusi.
Struktur Pengurusan UniMAP BBC

Peranan & Tanggungjawab

Pengurusan biokeselamatan di Universiti Malaysia Perlis pada ketika ini, selaras dengan pematuhan terhadap Akta Biokeselamatan 2007 (Akta 678) dan Bahagian II Peraturan Biokeselamatan (Kelulusan dan Pemberitahuan) 2010, dilaksanakan berteraskan dua tunjang utama iaitu:

1. Pembangunan Manual Pengurusan Biokeselamatan UniMAP 2022
  2. Penubuhan UniMAP Biosafety and Biosecurity Committee (UniMAP BBC)

Sehubungan dengan itu, UniMAP BBC membantu komuniti UniMAP yang manjalankan aktiviti melibatkan bahan biologi yang bukan sahaja mengikut Akta dan Peraturan tersebut malahan juga melakukannya dengan cara yang selamat untuk mengurangkan risiko yang disebabkan oleh bahan. Di bawah Sektor Biokeselamatan COSHE, semua aktiviti yang melibatkan bahan biologi mesti disemak oleh UniMAP BBC. COSHE berperanan dalam pengurusan dan pemantauan biokeselamatan di Universiti seperti berikut :

1. Mewujudkan Jawatankuasa Keselamatan Makmal Biologi
  2. Mengadakan mesyuarat bagi Jawatankuasa Keselamatan Makmal Biologi empat kali setahun
  3. Menjalankan audit pemantauan berkaitan Keselamatan Makmal Biologi
  • Pengerusi

• Menilai dan meluluskan setiap permohonan penyelidikan berkaitan bahan biologi. Berhubung dengan semua agensi kawal selia untuk membantu hubungan antara organisasi, komuniti dan UniMAP BBC.
  • Memberi nasihat dan melaporkan hal-hal biokeselamatan dan biosekuriti di universiti. Mengemukakan semua permohonan untuk kelulusan dan pemberitahuan dan laporan tahunan UniMAP BBC kepada Lembaga Biokeselamatan Kebangsaan (LBK) bagi pihak organisasi.
  • Bertanggungjawab untuk memastikan penyelidikan dan semua aktiviti lain yang melibatkan bahan biologi disemak dan diluluskan dengan selamat dan sesuai mengikut peraturan, dasar dan prosedur persekutuan, negeri dan institusi.
  • Merancang dan menjalankan program berkaitan biokeselamatan. Bertanggungjawab untuk membangunkan dan melaksanakan polisi dan prosedur yang diperlukan seperti permohonan, aduan, dan program kesedaran yang efektif. Menyelaraskan UniMAP Biosafety and Biosecurity Committee (UniMAP BBC).

Keahlian UniMAP BBC

Secara umumnya di Universiti Malaysia Perlis, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi bertanggungjawab kepada Naib Canselor UniMAP sebagai Pengerusi bagi UniMAP BBC untuk pelaksanaan aspek biokeselamatan dalam Dasar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan UniMAP.