Kursus Pendekatan Ergonomik untuk BDR & PDPR

Ergonomik merupakan cara penyesuaian tugas seseorang  menyiapkan kerja. Sejak berlakunya pandemikCOVID-19 ini, kebanyakkan pekerja diarahkan bekerja di rumah (BDR) dan para guru melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) kepada para pelajar.

Ini adalah merupakan salah satu alternatif baharu untuk pekerja, guru dan pelajarmengamalkan norma baharu. Setiap pekerjaan atau aktiviti mestilah dilakukan dalam keadaan yang selesa bagi menghasilkan kualiti kerja yang baik serta produktivitidalam melakukan pekerjaan, pengajaran dan pembelajaran di rumah.

Kursus pendekatan ergonomik untuk BDR dan PdPR perlu mendedahkankaedah untuk mengelak daripada seseorang bekerja dalam posisi yang tidak betul ketika melakukan tugasan di rumah. Melalui kursus ini juga, cara penyediaan tempat kerja untuk BDR dan PdPR.

1. Mendedahkan peserta mengenai risiko ergonomik semasa bekerja atau belajar di rumah
    2. Memberi panduan penyediaan tempat bekerja dan belajar yang ideal
  • Terbuka kepada semua staf pentadbiran, staf teknikal dan staf akademik
    • Ts. Mohd Asyraf Che Doi